Aviopuolisoiden keskinäinen testamentti

Mikä on keskinäinen testamentti?

Keskinäinen testamentti on dokumentti, jolla yleensä puolisot testamenttaavat omaisuutensa toisilleen. Eli kun toinen puolisoista kuolee, saa toinen kuolleen puolison omaisuuden. Jos parilla on lapsia, nämä saavat tässä tapauksessa perintönsä vasta lesken kuoltua.

Käytännössä keskinäisen testamentin tarkoituksena on turvata eloonjääneen puolison asema. Keskinäinen testamentti tehdään niin kuin normaali testamenttikin. On tärkeää, että muotovaatimuksia noudatetaan. Testamentin on oltava kirjallinen dokumentti, ja sen päteväksi tekemiseen tarvitaan kahden esteettömän todistajan allekirjoitus, molempien testamentin tekijöiden läsnä ollessa.

 Aviopuolisoiden keskinäinen testamentti

Keskinäinen testamentti malli aviopuolisot esimerkkejä

Aviopuolisoilla tilanne on seuraava: jos aviopuolisoilla ei ole avioehtosopimusta tehtynä, heillä on toisen kuoltua avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Mutta jos aviopuolisoilla on lapsia, lapset ajavat puolison edelle perimysjärjestyksessä.

Vaikka avioehto olisikin, kuolematapaus on hyvin erilainen kuin avioero. Aviopuolisoiden testamentin tekotarvetta voisikin arvioida seuraavasti:

1. Aviopari, ei avioehtoa, ei lapsia -> puoliso perii avio-oikeudella toisen – testamentin tekeminen ei välttämätöntä
2. Aviopari, ei avioehtoa, lapsia -> lapset perivät lähtökohtaisesti kaiken – testamentin tekeminen kannattaa
3. Aviopari, avioehto, ei lapsia -> avioehdosta riippuen, aviopuoliso ei peri mitään – testamentin tekeminen kannattaa
4. Aviopari, avioehto, lapsia -> lapset perivät lähtökohtaisesti kaiken – testamentin tekeminen kannattaa

Keskinäinen testamentti malli esimerkki aviopuolisot

Aviopuolisoiden perintöverotus

Aviopuoliso kuuluu lähtökohtaisesti ensimmäiseen perintöveroluokkaan, eli aviopuolisot voivat vastaanottaa omaisuuden esimerkiksi avopuolisoita selkeästi halvemmalla. Halvin ratkaisu perintöveron kannalta on kuitenkin testamentti, jolla puoliso välttää perintöveron kokonaan. Kun puoliso vastaanottaa testamentin hallintaoikeudella, hänen ei tarvitse maksaa perintöveroa lainkaan.

Tämän käytännön toteutukseen on kaksi vaihtoehtoa: määrätä testamentissa suoraan hallintaoikeudesta omistusoikeuden sijaan tai antaa eloonjääneen puolison testamenttiin vedotessa päättää, ottaako hän testamentin omistus- vai hallintaoikeudella vastaan, jolloin testamentti on kuitenkin tehty määräämään omistusoikeudesta aviopuolisolle. Päätös vastaanottaa testamentti hallintaoikeudella on viralliselta termiltään testamentista osittain luopumista.

Helppotestamentti.fi -palvelussa teet testamentin itse vaivattomasti ja ohjatusti, mutta reilusti halvemmalla kuin lakimiehen kanssa.

 Aviopuolisoiden perintöverotus

Tee testamentti helposti itse - kokeile ilmaiseksi

Säästä satasia tekemällä testamentti itse. Palveluumme sisältyvien ohjeiden, asiakirjojen ja henkilökohtaisen avustajan kanssa onnistut varmasti.

helppotestamentti.fi
Tammelan puistokatu 22 33100 Tampere Suomi
Puhelin: 040 090 2325 (ark. klo 12 - 14)
SIVUN KÄYTTÖEHDOTRekisteriote

Setup Menus in Admin Panel